Γνωστό όχι μόνο στη γαλλική κουζίνα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη και Αμερική με τις ονομασίες εστραγκόν, ταραγκόν, δρακόντι ή τραχούρι, η Αρτεμισία η Δρακόντειος (Αrtemisia dracunculus) με καταγωγή από τη Δυτική Ασία είναι ένας πολυετής ποώδης θάμνος της οικογένειας των Αστεροειδών με ιδιαίτερο άρωμα.
Σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί, το εστραγκόν μεταξύ των πολλών ευεργετικών δράσεών του φαίνεται να συνοδεύεται και από καταπραϋντικές, αντιπυρετικές, αντιφλεγμονώδεις, αντιοξειδωτικές, ηπατοπροστατευτικές, υπνωτικές και ηρεμιστικές ιδιότητες.
Τα φύλλα του εστραγκόν περιέχουν ικανοποιητικές ποσότητες καλίου, βιταμίνης Α και C.
Ενώ αρκετοί άνθρωποι χρησιμοποιούν για μαγειρική χρήση το εστραγκόν, ωστόσο δεν γνωρίζουν επαρκώς τα πολύτιμα οφέλη που έχει αυτό για τον οργανισμό εδώ και χιλιάδες χρόνια.
Πιο αναλυτικά, τα φαρμακευτικά οφέλη του εστραγκόν είναι τα παρακάτω:
• Όντας πλούσιο σε βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά συνιστά ένα πολύ καλό συμπλήρωμα σε δίαιτα ή ισορροπημένη διατροφή
• Συμβάλλει στην αντιμετώπιση της αϋπνίας
• Τονώνει τη λειτουργία των νεφρών
• Βοηθά το ήπαρ στη διαδικασία παραγωγής χολής
• Ως εμμηναγωγό επιφέρει γρηγορότερα την έμμηνο ρήση σε περίπτωση καθυστέρησης
• Βοηθά στην αύξηση της απορρόφησης της κρεατίνης με αποτέλεσμα την ενδυνάμωση της μυϊκής μάζας
• Δρα ως αντιπυρετικό ρίχονοντας τον υψηλό πυρετό
• Λέγεται ότι λειτουργεί ως ορεκτικό βότανο που ανοίγει την όρεξη – αντιμετώπιση της ανορεξίας
• Αντιμετωπίζει επίσης προβλήματα όπως αρθρίτιδα και ρευματισμούς
• Εξασφαλίζει καλή όραση
• Δρα ως χωνευτικό
• Έχει τη δυνατότητα να σταματά τον λόξιγκα
• Μειώνει το σάκχαρο στο αίμα
• Από τους αρχαίους χρόνους το εστραγκόν ανακουφίζει από τον πονόδοντο
• Κατευνάζει το άγχος και το στρες ως φυσικό ηρεμιστικό
• Ανακουφίζει τα εντερικά και πεπτικά προβλήματα όπως δυσπεψία, εντερικά σκουλήκια, σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου, φούσκωμα, κ.α.
• Εξασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος
• Προστατεύει τον οργανισμό από τα εγκεφαλικά επεισόδια και καρδιακή προσβολή
TIPS: Το προσθέτουμε στο φαγητό μας μόνο προς το τέλος του μαγειρέματος, γιατί παρατεταμένο μαγείρεμα του προσδίδει πικρή γεύση και χάνεται το άρωμα του.
Εστραγκόν Παρενέργειες / Αντενδείξεις / Προφυλάξεις
• Το εστραγκόν θεωρείται ασφαλές όταν καταναλώνεται σε μικρό χρονικό διάστημα και όχι παραπάνω από 4 εβδομάδες. Η μακροχρόνια χρήση του δεν ενδείκνυται, αφού περιέχει μια ουσία, την εστραγκόλη, που μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση καρκίνου.
• Απαγορεύεται η χρήση του σε περίοδο εγκυμοσύνης ή θηλασμού. Το εστραγκόν διαταράσει την εμμηνορησία και ενδέχεται να ωθήσει σε κίνδυνο την κύηση.
• Σε υπερβολικές ποσότητες επιβραδύνει την πήξη του αίματος.
• Μπορεί να προκαλέσει αιμορραγία σε όσους λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή, σε αυτούς που αντιμετωπίζουν διαταραχές αιμορραγίας ή σε πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη και υπογλυκαιμία.
• Υπάρχει περίπτωση να επιφέρει υπνηλία.
• Σε άτομα με αλλεργικές ευαισθησίες υπάρχει πιθανότητα να προκαλέσει δερματίτιδα ή άλλες αλλεργικές συνέπειες, αν έρθει σε επαφή με το δέρμα.