Η περιεκτικότητα του φυτού σε βιταμίνη C εξασφαλίζει την απορρόφηση του σιδήρου από το σώμα.
αναιμία , ραχητισμό, νεφρίτιδας, κυστίτιδας,χολή, έλκος του στομάχου, βρογχικές παθήσεις,διάρροια,ίκτερο,Ασβέστιο, Κάλιο, Μαγγάνιο
Το Βαμμα Τσουκνίδας (Urtica dioica) προέρχεται από την επεξεργασία του ομώνυμου και πολύ γνωστού μας φυτού.
Στη σύγχρονη βοτανοθεραπεία η Τσουκνίδα χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση της οξείας και χρόνιας νεφρίτιδας ή κυστίτιδας. Θεωρείται εξαιρετικά ωφέλιμη για όσους πάσχουν από ίκτερο, παθήσεις της χολής, έλκος του στομάχου, βρογχικές παθήσεις και χρόνιες διάρροιες.
Η τσουκνίδα περιέχει γαλλικό οξύ, ισταμίνη, καυστικό μυρμηκικό (φορμικό) οξύ, χλωροφύλλη, ακετυλχολίνη, σεροτονίνη, γλυκοκινόνες, πολλά μέταλλα( Ασβέστιο, Κάλιο, Μαγγάνιο), βιταμίνες Α,Β,C και τανίνες.
Οι τσουκνίδες παίρνουν τα μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του σιδήρου από το χώμα και αποτελούν καλό τονωτικό για την αναιμία και τον ραχητισμό.
*Τα βάμματα μας (βάμματα votanahnb.gr)διατηρούν όλα τα ενεργά συστατικά του βοτάνου, είναι παρά πολύ εύκολα στη λήψη τους και απόλυτα φυσικά χωρίς προσθήκη χημικών ουσιών η συντηρητικών γιαυτο και Υπερτερούν αναμφισβήτητα έναντι των συμπληρωμάτων διατροφής σε μορφή χαπιού . Ένα ακόμα θετικό είναι ότι απορροφώνται πολύ πιο αποτελεσατικά από τον οργανισμό.
**Πως γίνονται τα βάμματα ;
-Tα βάμματα βοτάνων προέρχονται από την εμβάπτιση ενός βοτάνου σε ένα αλκοολούχο διάλυμα (συνήθως καθαρό οινόπνευμα), για μία περίοδο 4-6 εβδομάδων. Κατά τη διάρκεια αυτή, τα ενεργά συστατικά του βοτάνου διαλύονται μέσα στο αλκοολούχο διάλυμα με αποτέλεσμα να δημιουργείται το βαμμα.
***Ποσό δραστικό είναι ένα βαμμα ;
-Τα βάμματα είναι πολύ πιο δραστικά λόγω της ταχύτητας Με την οποία χορηγείται σε όλο το σώμα . Το αλκοολούχο διάλυμα απορροφάται πολύ πιο γρήγορα και έτσι έχει και πιο άμεσα αποτελέσματα από τα εκχύματα και τα αφεψήματα.
****Τα βαμματα βοτάνων είναι πολύ δραστικά και για το λόγο αυτό πρέπει να καταναλώνονται σύμφωνα με τις οδηγίες τους. Η συνηθισμένη δοσολογία είναι 1ml (περίπου 20 σταγόνες την ημέρα). Δεν πρέπει να καταναλώνονται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.